De bovenbouw

Zo werkt het in de bovenbouw

Leerjaar 3 en 4 van Het Rijks


De bovenbouw
In de leerjaar 3 en 4, de bovenbouw van Het Rijks is de keuze aan jou! Naast het volgen van algemene vakken ga je tot wel 12 uur per week leren in de labs van techniek, zorg en diensten. We bieden je meer dan 28 cursussen aan. In de labs vind je vast iets dat je wil proberen. Past het bij je, dan kies je daarna misschien een cursus in hetzelfde lab. Zoek je iets wat nog beter bij je past, dan kies je iets heel anders en misschien wel uit een heel ander lab. Je kiest zelf welke cursussen je bij elkaar zet. Een geweldige manier om te ontdekken wat bij je past en waar je in de toekomst mee verder wil. Door het volgen en afronden van de cursussen rond je ook het beroepsgerichte programma af.

Bekijk de cursussen in de verschillende labs:
Zorglab
Technieklab
Dienstenlab

De verschillen tussen de leerwegen in de bovenbouw
Het vmbo kent drie leerwegen: Basisberoepsgerichte leerweg (BB), kaderberoepsgerichte leerweg (KB), en de nieuwe leerweg (voorheen GL/TL). Alle leerlingen BB en KB op onze school volgen het beroepsgerichte programma van het VMBO door cursussen te kiezen.
Op BB en KB volg je tot wel 6 cursussen. Dit komt omdat je op BB en KB gemiddeld 12 uur per week het beroepsgerichte programma volgt. Bij de nieuwe leerweg krijg je het vak PPD waar je samen met je klas middels projecten aan de slag gaat.

Het beroepsgerichte programma (BB/KB)
In de bovenbouw gaat iedereen hetzelfde beroepsgerichte programma volgen: Dienstverlening & Producten (D&P). Dit doe je door de cursussen te volgen en af te ronden. BB en KB gaat schoolexamen en een centraal praktisch eindexamen doen in alle vier profielmodules van D&P:

  1. Een activiteit organiseren
  2. Presenteren, promoten en verkopen
  3. Een product maken en verbeteren
  4. Multimediale producten maken

Naast de 4 profielmodules doen de BB en KB leerlingen ook schoolexamen in 4 beroepsgerichte keuzevakken.

Op Het Rijks hebben wij de profielmodules en beroepsgerichte keuzevakken samengevoegd tot cursussen. In zo’n 20 weken durende cursus komt telkens zowel een verplichte profielmodule als een keuzevak aan bod. Elke cursus wordt afgerond met een praktisch en theoretisch schoolexamen.

Cursussen
Er zijn wel 28 verschillende cursussen die je kunt kiezen, verdeeld over 3 labs.  Als je een cursus hebt afgerond, dan heb je dus een profielmodule en een keuzevak afgerond. In leerjaar 3 moeten de BB/KB leerlingen de cursussen zo kiezen dat zij alle 4 profielmodules doorlopen. In leerjaar 4 hebben de BB/KB leerlingen nog twee mogelijkheden om een andere cursus te volgen en de resultaten voor een of twee profielmodules te verbeteren. In leerjaar 2 kies je de eerste twee cursussen voor leerjaar 3. Halverwege leerjaar 3 kies je de cursussen voor periode 3 en 4. Aan het einde van leerjaar 3 kies je de laatste cursussen voor leerjaar 4.

De nieuwe leerweg (GL/TL)
In de nieuwe leerweg volg je samen met je klas een aantal projecten bij het vak Praktisch Programma Dienstverlening en producten (PPD). De projecten zijn gekoppeld aan de thema’s: gezondheid, duurzaamheid, technologie en globalisering. Het vak staat ongeveer 5 uur per week op je rooster.
Lees meer over de ‘nieuwe leerweg’: https://www.nieuweleerweg.nl/