De bovenbouw
Zo werkt het in de bovenbouw
Leerjaar 3 en 4 van Het Rijks
De bovenbouw
In de leerjaar 3 en 4, de bovenbouw van Het Rijks is de keuze aan jou! Naast het volgen van algemene vakken ga je tot wel 12 uur per week leren in de labs van techniek, zorg en diensten. We bieden je meer dan 28 keuzevakken aan. In de labs vind je vast iets dat je wil proberen. Past het bij je, dan kies je daarna misschien een cursus in hetzelfde lab. Zoek je iets wat nog beter bij je past, dan kies je iets heel anders en misschien wel uit een heel ander lab. Je kiest zelf welke keuzevakken je bij elkaar zet. Een geweldige manier om te ontdekken wat bij je past en waar je in de toekomst mee verder wil. Door het volgen en afronden van de keuzevakken en de profielmodules rond je ook het beroepsgerichte programma af.
Bekijk de cursussen in de verschillende labs:
Zorglab
Technieklab
Dienstenlab
Het beroepsgerichte programma (BB/KB)
In de bovenbouw gaat iedereen hetzelfde beroepsgerichte programma volgen: Dienstverlening & Producten (D&P). Dit doe je door de keuzevakken en profielmodules te volgen en af te ronden. BB en KB gaat schoolexamen en een centraal praktisch eindexamen doen in alle vier profielmodules van D&P:
- Een activiteit organiseren
- Presenteren, promoten en verkopen
- Een product maken en verbeteren
- Multimediale producten maken
Naast de 4 profielmodules doen de BB en KB leerlingen ook schoolexamen in 4 beroepsgerichte keuzevakken.
Naast zo’n 20 weken durende keuzevak komt telkens zowel een verplichte profielmodule aan bod. Elk keuzevak en profielmodule wordt afgerond met een praktisch en theoretisch schoolexamen.
De nieuwe leerweg (GL/TL)
Praktijkgericht programma (PPD) voor GL/TL leerlingen klas 3 en 4
Het praktijkgerichte programma is een nieuw vak in het vmbo voor GT-leerlingen. Doel is dat je jezelf en de wereld buiten de school goed leert kennen. Daarom voer je praktische en realistische opdrachten uit voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld een bedrijf of een zorginstelling. Je volgt dit vak ongeveer 6 lesuren per week in het derde en vierde jaar. In het praktijkgerichte programma werk je aan een aantal praktische en realistische opdrachten. Die voer je uit voor een bedrijf of een instelling. Zo leer je om jouw kennis toe te passen in de praktijk. Ook leer je nieuwe vaardigheden zoals plannen, samenwerken, presenteren en evalueren. Daarnaast leer je praktische vaardigheden en ontwikkel je vakkennis. Ook leer je wat je zelf leuk vindt en waar je talenten liggen. Dat helpt je bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding na het vmbo. Voorbeelden van opdrachtgevers zijn: stichting straatmensen, dagcafé BUUV, avondvierdaagse wandelvereniging Nijmegen, kinderboerderij de Goffert, instellingen ouderenzorg etc.
Het praktijkgerichte vak is een examenvak dat wordt afgesloten met een schoolexamen. In het praktijkgerichte vak doen leerlingen geen centraal examen.
Het praktijkgerichte vak telt mee in de slaag-zakregeling. Het is één van de vakken die meetelt voor het diploma. Het schoolexamenresultaat is opgebouwd uit de verschillende beoordelingen binnen het praktijkgerichte vak. Het schoolexamenresultaat is daarmee ook het eindcijfer en telt mee voor de vaststelling van de uitslag.
Het cijfer telt niet mee in de zogenaamde 5,5-regeling. Die regel bepaalt dat de leerling voor alle vakken waarin centrale examens wordt gedaan een 5,5 of hoger moet hebben gehaald. Het praktijkgerichte vak wordt echter met een schoolexamen afgesloten, waardoor deze regel niet geldt.
Lees meer op: Praktijk gericht programma
Bekijk de film over het maken van de duurzame restaurantbox en veiling voor het goede doel: https://www.youtube.com/watch?v=kU-M0mufEpQ
Bekijk de film over het project jong ontmoet oud: https://www.youtube.com/watch?v=dWi96wsXdgg