De bovenbouw

Zo werkt het in de bovenbouw

Leerjaar 3 en 4 van Het Rijks

De bovenbouw
In de leerjaar 3 en 4, de bovenbouw van Het Rijks is de keuze aan jou! Naast het volgen van algemene vakken ga je tot wel 12 uur per week leren in de labs van techniek, zorg en diensten. We bieden je meer dan 28 cursussen aan. In de labs vind je vast iets dat je wil proberen. Past het bij je, dan kies je daarna misschien een cursus in hetzelfde lab. Zoek je iets wat nog beter bij je past, dan kies je iets heel anders en misschien wel uit een heel ander lab. Je kiest zelf welke cursussen je bij elkaar zet. Een geweldige manier om te ontdekken wat bij je past en waar je in de toekomst mee verder wil. Door het volgen en afronden van de cursussen rond je ook het beroepsgerichte programma af.

Bekijk de cursussen in de verschillende labs:
Zorglab
Technieklab
Dienstenlab

De verschillen tussen de leerwegen in de bovenbouw
Het vmbo kent vier leerwegen: Basisberoepsgerichte leerweg (BB), kaderberoepsgerichte leerweg (KB), gemengde leerweg (GL) en theoretische leerweg (TL). Alle leerlingen op onze school volgen het beroepsgerichte programma van het VMBO door cursussen te kiezen. Op onze school volgen alle leerlingen met GL en TL in leerjaar 3 en 4 een extra theorievak. Door het extra theorievak is het behalen van een TL-diploma mogelijk.
Op BB en KB volg je tot wel 6 cursussen en op GL en TL volg je maximaal 3 cursussen. Dit komt omdat je op BB en KB gemiddeld 12 uur per week het beroepsgerichte programma volgt en op GL en TL op jaarbasis gemiddeld 6 uur per week.

Het beroepsgerichte programma
In de bovenbouw gaat iedereen hetzelfde beroepsgerichte programma volgen: Dienstverlening & Producten (D&P). Dit doe je door de cursussen te volgen en af te ronden. BB en KB gaat schoolexamen en een centraal praktisch eindexamen doen in alle vier profielmodules van D&P, GL en TL doen alleen examen in profielmodules 1 en 4:

  1. Een activiteit organiseren (BB/KB/GL/TL)
  2. Presenteren, promoten en verkopen (BB/KB)
  3. Een product maken en verbeteren (BB/KB)
  4. Multimediale producten maken (BB/KB/GL/TL)

Naast de 4 profielmodules doen de BB en KB leerlingen ook schoolexamen in 4 beroepsgerichte keuzevakken. GL en TL doen schoolexamen in twee beroepsgerichte keuzevakken.

Op Het Rijks hebben wij de profielmodules en beroepsgerichte keuzevakken samengevoegd tot cursussen. In zo’n 10 weken durende cursus komt telkens zowel een verplichte profielmodule als een keuzevak aan bod.
Elke cursus wordt afgerond met een praktisch en theoretisch schoolexamen.

Cursussen
Er zijn wel 28 verschillende cursussen die je kunt kiezen, verdeeld over 3 labs.  Als je een cursus hebt afgerond, dan heb je dus een profielmodule en een keuzevak afgerond. In leerjaar 3 moeten de BB/KB leerlingen de cursussen zo kiezen dat zij alle 4 profielmodules doorlopen voor GL/TL zijn dit er twee. In leerjaar 4 hebben de BB/KB leerlingen nog twee mogelijkheden om een andere cursus te volgen en de resultaten voor een of twee profielmodules te verbeteren. De GL/TL*leerlingen hebben nog een mogelijkheid in leerjaar 4. In leerjaar 2 kies je de eerste twee cursussen voor leerjaar 3. Halverwege leerjaar 3 kies je de cursussen voor periode 3 en 4. Aan het einde van leerjaar 3 kies je de laatste cursussen voor leerjaar 4. *niet alle cursussen zijn te kiezen voor GL/TL.