Technieklab

Cursussen in het technieklab

Werken in de techniek heeft de toekomst! Welke eigenschappen moet je hebben om in de techniek aan het werk te gaan?

Cursussen in het Technieklab
Werken in de techniek heeft de toekomst! Welke eigenschappen moet je hebben om in de techniek aan het werk te gaan?

  • Je vindt het leuk om problemen op te lossen.
  • Je kunt nauwkeurig werken.
  • Je werkt graag met auto’s, brommers of andere voertuigen.
  • Je vindt het niet erg om vieze handen te krijgen.
  • Je duikt graag in de boeken om alle nieuwe technieken te leren.
  • Je moet flexibel zijn en geen van 8 tot 5 mentaliteit hebben.

Vind je het leuk om te sleutelen aan gemotoriseerde tweewielers, wil je graag weten hoe bijvoorbeeld de verlichting of vering werkt of hoe je een onderhoudsbeurt uitvoert? Dan is deze cursus iets voor jou. De remmen piepen, je gaat ontdekken hoe je dat kan oplossen. De klant heeft problemen met de vering, je leert een diagnose te stellen aan vering en je leert natuurlijk ook van alles over de verschillende soorten gemotoriseerde tweewielers. In deze cursus ga je je ook bezighouden met profielmodule 3, het maken en of verbeteren van een product. Je gaat de tweewieler voorzien van een persoonlijk tintje, een 3d ontwerp maken en printen om de tweewieler te verbeteren. Natuurlijk leer je ook omgaan met machines en gereedschappen,  die je nodig hebt bij het werken aan gemotoriseerde tweewielers.

Om een goede indruk te krijgen van het onderdeel Constructieve aansluitingen en afwerking, ga je in dit keuzevak werken aan het maken van bouwdelen en het aansluiten en afwerken ervan. Een bouwdeel is een wand of muur met een opening voor het plaatsen van een kozijn met raam of deur. Hoe die onderdelen aan elkaar gezet worden en welke gereedschappen en materialen daar bij gebruikt worden ga je in dit keuzevak ontdekken. De werkzaamheden worden gekoppeld aan de profielmodule Multimediale Producten Maken. Het bouwwerk wordt in beeld gebracht door tijdens het werk te filmen, en die film gebruik je om een website te maken over de constructie van je producten. Daarop kun je laten zien welk plan je had en hoe je het uiteindelijk bereikt hebt. Om je werk en je product onder de aandacht te brengen bedenk je vooraf een leuke manier om je project aan te kondigen. De aankondiging ontwerp je en ook dat ontwerp gebruik je voor de vormgeving van je site. Aan het einde van de periode heb je dan een product dat goed laat zien wat je allemaal hebt gemaakt en geleerd.

Zorg je er graag voor dat een auto er na een botsing weer goed uit komt te zien, dan is deze cursus iets voor jou. In de cursus autoschade en spuiten maak je kennis met het repareren en spuiten van schades. Je leert wat er allemaal bij komt kijken als je het goed wilt herstellen. (Anders staat het er dubbelop) In deze cursus werk je ook aan het organiseren van een activiteit. Je gaat ontdekken wat je allemaal je allemaal moet doen om een leuk en goed evenement te organiseren. Denk daarbij aan: gesprekken voeren met een opdrachtgever, zorgen voor een draaiboek, begroting. Natuurlijk hoe je na het evenement het terrein achterlaat.

Ben jij iemand die graag in de techniek werkt en een belangrijke schakel wil zijn bij het maken van allerlei producten? Dan is lassen iets voor jou. In deze cursus leer je verschillende lasprocessen en ben je al heel snel in staat om een werkstuk te maken van metaal. Dat kan een mooie terrashaard zijn om gezellig met vrienden omheen te zitten, of een kleine barbecue om met je familie een leuke bbq-avond te organiseren. Je werkt tijdens deze cursus ook aan je profieldeel PM1 en gaat dus ook aan de slag met het organiseren van een activiteit, zodat zo’n leuke bbq-avond ook supergezellig wordt en iedereen het top vindt.

We willen allemaal dat onze aarde leefbaar blijft en dus een fijne plek om te wonen, werken en leven. Hiervoor zijn allerlei plannen bedacht. Een belangrijk onderdeel van deze plannen heeft te maken met energie. Nog niet zo lang geleden kenden we alleen fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie. Omdat dit sterk vervuilend is en de aarde op den duur uitgeput zou raken, moeten we wereldwijd overstappen op schone energie. Tijdens deze cursus leer je wat bedoelt wordt met duurzaamheid en je leert over zonnepanelen. Hierbij hoort natuurlijk de basiskennis elektrotechniek. Je gaat daadwerkelijk aan de slag met het aansluiten van verlichting en zonnepanelen. Ook ga je werken aan PM2 en ga je dus daadwerkelijk het belang van het plaatsen van zonnepanelen promoten en presenteren. Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk mensen zover krijgt, dat ze zonnepanelen op hun dak willen plaatsen.

Wil jij graag je eigen Rocket-Stove bouwen en dan ook meteen heel veel leren over metaal bewerken? Dan vind je het zeker hartstikke leuk om de cursus plaat- en constructiewerk te doen. Je leert hier om aan de hand van technische tekeningen werkstukken te maken van metaal. Omdat je tevens werkt aan PM 3 leer je ook meteen hoe je het beste een ontwerp kunt maken, hoe je een werktekening maakt die je kunt gebruiken om je eindwerkstuk te maken en hoe je een tekening op een computer kunt maken. Kortom: creativiteit en techniek.

Gevelopeningen moeten gevuld worden met kozijnen en ramen of deuren. In deze cursus werk je aan houten kozijnen. Je leert over houtsoorten en elektrische gereedschappen. Ook het werken met een pennenbank komt aan bod. Daar maak je verbindingen mee tussen de onderdelen volgens de eisen uit Kwaliteit van Timmerwerk (KVT). Hoe de elementen geplaatst worden, wordt bepaald in het Bouwbesluit. Je kunt een technische tekening lezen als je deze cursus gedaan hebt en hebt een raam of deur leren afhangen. Om verschillende constructietechnieken te leren kennen, combineren we Gevelopeningen met Product Maken en Verbeteren. Daar leer je meerdere manieren om onderdelen te verbinden, of een oplossing te maken door die 3D te ontwerpen en te maken met behulp van een 3D-printer. Het onderdeel Product Verbeteren helpt je ook om producten te beoordelen en verbeteringen voor te stellen.

Robotica is meer dan het zelfstandig laten bewegen van een apparaat. Robotica vraagt van jou de planning van handelingen. Als je dat doet ben je een programma aan het schrijven. In dat programma staan alle stapjes waarmee je je robot in beweging gaat brengen. Robots zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Het zal je dan ook niet verbazen, dat mensen die kunnen werken met robots en ze kunnen samenstellen en onderhouden een interessante werkplek vinden.

Robotica is ook de aansturing van systemen, zoals een productielijn in een autofabriek, het automatiseren van moderne energievoorziening en verwarming en verlichting in huizen en gebouwen. Je leert in deze cursus dan ook over elektrische schakelingen en het in elkaar zetten en bedienen van een robotarm. Je bedenkt voor een opdrachtgever oplossingen en organiseert daar een evenement voor. Wat dat precies is bepaal je samen met medeleerlingen en docenten.

Lijkt het jou leuk om een huis of gebouw op te knappen of te onderhouden? Een kozijn vervangen, een plafondconstructie renoveren, een voorzetwand aanbrengen: het zijn allemaal werkzaamheden die vallen onder onderhoud en renovatie. In deze cursus leer je onderhouds- en renovatiewerkzaamheden aan een bouwwerk voor te bereiden. En je gaat uiteindelijk ook zelf onderhouds- en renovatiewerkzaamheden aan een bouwwerk uitvoeren.

De voertuigen van tegenwoordig hebben steeds meer elektrische systemen in zich. Daarvan zijn de verlichting en alles wat zorgt voor een prettig verblijf in de auto belangrijke onderdelen. Vind jij het leuk om met deze systemen bezig te zijn, te meten aan elektrische systemen en te ontdekken waar een verlichtingssysteem of comfortsysteem uit bestaat en hoe het werkt? Dan is de cursus Verlichting en comfortsystemen iets voor jou. In deze cursus leer je ook hoe je multimediale producten moet maken en dat is profielmodule 4. Maak bijvoorbeeld een leuke animatie over hoe je een lamp vervangt of een website over de verschillende comfortsystemen. Je leert werken met de verschillende programma’s, maar je maakt natuurlijk ook allerlei mooie producten.

Drinkwater en sanitair en een multimediale productie maken (profielmodule 4)
In deze cursus leer je een ontwerp te maken van een installatie voor drinkwater en sanitair. Je leert de leidingsystemen, toestellen en appendages van deze installatie aan te leggen en te monteren.

In deze cursus leer je een ontwerp te maken van een installatie voor drinkwater en sanitair. Je leert de leidingsystemen, toestellen en appendages van deze installatie aan te leggen en te monteren.

Wil jij weten hoe een auto goed op de weg blijft? Of wil je weten hoe je deuren of een motorkap (de)monteert? Kies dan deze cursus Wielophanging en carrosserie. In deze cursus leer je de werking van de vering, remmen en banden van voertuigen, maar ook hoe je ervoor zorgt dat een deur of motorkap netjes gemonteerd wordt. Je ontdekt nu allerlei onderdelen die versleten of kapot zijn. In profielmodule 2 leer je alles over het verkopen van onderdelen en hoe je zoiets kunt presenteren of promoten voor een groep mensen.

Zou je graag een woning willen inrichten? En hou je ervan om mooie dingen te maken? Kies dan voor deze veelzijdige cursus. Je gaat niet alleen een interieur ontwerpen, maar ook interieurelementen maken in samenhang met een bepaald type interieur. Ook leer je decoreren en presenteren. Daarnaast leer je een tekst en logo opmaken in een in een softwareprogramma en ga je dit plotten en monteren. En ook het opmaken van een digitaal bestand, dit printen en monteren horen bij de lessen van deze cursus.