Technieklab

Cursussen in het technieklab

Werken in de techniek heeft de toekomst! Welke eigenschappen moet je hebben om in de techniek aan het werk te gaan?

Cursussen in het Technieklab
Werken in de techniek heeft de toekomst! Welke eigenschappen moet je hebben om in de techniek aan het werk te gaan?

  • Je vindt het leuk om problemen op te lossen.
  • Je kunt nauwkeurig werken.
  • Je werkt graag met auto’s, brommers of andere voertuigen.
  • Je vindt het niet erg om vieze handen te krijgen.
  • Je duikt graag in de boeken om alle nieuwe technieken te leren.
  • Je moet flexibel zijn en geen van 8 tot 5 mentaliteit hebben.

Fix het maar! Dat is de opdracht bij deze cursus. Zorg dat ie het doet! Deze cursus is voor leerlingen die technisch zijn, technisch willen worden, of voor leerlingen die gewoon willen ontdekken. Iedereen is welkom en voor iedereen hebben we een overall.

Vind je het leuk om te sleutelen aan gemotoriseerde tweewielers? Wil je graag weten hoe verlichting of vering werkt? Altijd al willen weten hoe je een onderhoudsbeurt uitvoert? Dan is deze cursus iets voor jou. Stel je voor: de klant zegt dat de remmen piepen, wat doe je dan? Fix het maar! Je leert een diagnose te stellen en je leert natuurlijk ook van alles over de verschillende soorten gemotoriseerde tweewielers. Verder ga je in deze cursus die tweewieler een persoonlijk tintje geven door een 3D-ontwerp te maken en te printen. Natuurlijk leer je ook omgaan met machines en gereedschappen. Jeuken je handen al? #geschikt!

Jij weet misschien al lang dat een raam geen stuk glas is dat in een gat van een muur is gezet. Jij weet dat dit een heel precies werkje is. Passen, meten, de juiste materialen hebben, focus, inzicht: dat is het verhaal achter een raam in een muur!

Je begint met een bouwdeel. Een bouwdeel is een wand of muur met een opening voor het plaatsen van een kozijn met raam of deur. Hoe die onderdelen aan elkaar gezet worden en welke gereedschappen en materialen daarbij gebruikt worden, ga je in dit keuzevak ontdekken. Het bouwwerk brengen we ook nog in beeld door tijdens het werk te filmen. Die beelden gebruik je om een website te maken over de constructie van je producten. Daarop kun je laten zien welk doel je had en hoe je het bereikt hebt. En dat kan niet origineel genoeg. Laat de wereld maar zien wat je kan.

Lassen is mooi werk om te zien. Maar wist je dat je lassen ook kunt leren op Het Rijks? Niet alleen uit een boekje, maar ook het echte werk. In ons technieklab ligt alles voor je klaar.

Ben jij iemand die graag in de techniek werkt en een belangrijke schakel wil zijn bij het maken van allerlei producten? Dan is lassen iets voor jou. In deze cursus leer je verschillende lasprocessen en ben je al heel snel in staat om een werkstuk te maken van metaal. Dat kan een mooie terrashaard zijn om gezellig met vrienden omheen te zitten, of een kleine barbecue om met je familie een leuke bbq-avond bij te organiseren. En zullen we jou zo’n bbq-avond meteen laten organiseren? Goed plan! Met jouw barbecue en jouw vrienden en familie kan het niet stuk! Klinkt en ruikt goed toch?

We willen allemaal dat onze aarde leefbaar blijft. We willen nog eeuwen lekker leven, werken en wonen. Maar waar halen we de energie vandaan?

Fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie zijn helaas erg vervuilend en ze raken ook een keer op. Tijd voor schone energie dus. Tijdens deze cursus leer je wat bedoeld wordt met duurzaamheid en je leert over zonnepanelen. Hiervoor heb je ook de basiskennis over elektrotechniek nodig. Daarnaast ga je echt aan de slag met het aansluiten van verlichting en zonnepanelen. Ook ga je het plaatsen van zonnepanelen promoten en presenteren. Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk mensen zover krijgt, dat ze zonnepanelen op hun dak willen plaatsen. Deze cursus doe je niet alleen voor jezelf dus!

Ben jij handig en niet vies van een mooi vuurtje? Bouw dan je eigen rocket stove in de cursus Plaat- en constructiewerk!

Hiervoor moet je eerst veel leren over metaal bewerken. Je gaat aan de hand van technische tekeningen echte werkstukken maken van metaal. Hoe mooi is het dat je straks een vuurtje kan maken in een veilige rocket stove, door jou gemaakt? Superslim en lekker warm. Je leert ook hoe je het beste een ontwerp kunt maken en hoe je een werktekening maakt die je kunt gebruiken voor je eindwerkstuk. Kortom: creativiteit en techniek gaan weer hand in hand.

Als jij deze cursus hebt afgesloten, dan is een technische tekening geen geheim meer voor je. Waar anderen de tekening op z’n kop houden om er iets van te snappen, loop jij al naar het houthok voor de juiste houtsoort.

In deze cursus werk je aan houten kozijnen. Je leert over houtsoorten en elektrische gereedschappen. Ook het werken met een pennenbank komt aan bod. Jij hebt straks een raam of deur leren afhangen. Om verschillende constructietechnieken te leren kennen, ga je nog meer doen. Je leert meerdere manieren om onderdelen te verbinden, of een 3D-oplossing te maken door die te ontwerpen en te maken met behulp van een 3D-printer. Mooi werk!

Robotica is meer dan het zelfstandig laten bewegen van een apparaat. Zo’n robot ziet er supervet uit, maar er zit natuurlijk heel veel achter. Dat leer je bij deze cursus.

Jij moet de robot handelingen laten uitvoeren. Als je dat doet ben je een programma aan het schrijven. De mens achter de machine dus. Iets voor jou? Goed voor je toekomst ook. Robotica-kenners vinden vaak een mooie werkplek. Robots zijn namelijk niet meer weg te denken uit de samenleving. De mens achter de machine dus ook niet! Je leert in deze cursus ook over elektrische schakelingen en het in elkaar zetten en bedienen van een robotarm. Je bedenkt voor een opdrachtgever slimme oplossingen en organiseert daar een evenement voor.

Een cursus voor de makers, opknappers en onderhouders. Of als je eens wil kijken of er ook een fixer in jou zit. Maar pas op, na deze cursus is een gebouw nooit meer gewoon een gebouw. Ineens zie jij dingen die je daarvoor nooit zag. Dingen die beter, mooier of veiliger kunnen.

Lijkt het jou leuk om een huis of gebouw op te knappen of te onderhouden? Een kozijn vervangen, een plafondconstructie renoveren, een voorzetwand aanbrengen: het zijn allemaal werkzaamheden die vallen onder onderhoud en renovatie. En je gaat uiteindelijk ook zelf onderhouds- en renovatiewerkzaamheden aan een bouwwerk uitvoeren. Je presentatie- en promotieskills gaan we ook meteen verbeteren. Samen fixen we het!

Is het licht uitgevallen? Een nieuw peertje erin en klaar. Als een voertuig zonder licht zit, is de oplossing ietsje lastiger. Maar dat houdt jou niet tegen. In deze cursus leer je over elektrische systemen in voertuigen.

Voertuigen zijn veel meer dan blik met een motor erin. Elektrische systemen bijvoorbeeld, zonder die zit niemand lekker comfortabel en veilig in de auto. Lijkt jou het leuk om met deze systemen bezig te zijn, te meten aan elektrische systemen en te ontdekken waar een verlichtingssysteem of comfortsysteem uit bestaat en hoe het werkt? Dan is de cursus Verlichting en comfortsystemen iets voor jou. Jouw skills ga je ook nog laten zien in een multimediale productie. Laat dat lampje maar branden!

Opstaan, douchen, ontbijten en dan nog even je tanden poetsen. Heel gewoon, dat water uit de kraan. Maar niets is minder waar: om de badkamer niet in een zwembad te laten veranderen moet je wel precies weten hoe je alles goed aansluit.

In deze cursus leer je een ontwerp te maken van een installatie voor drinkwater en sanitair. Je leert de leidingsystemen, toestellen en appendages van deze installatie aan te leggen en te monteren. Meten is weten! En om ervoor te zorgen dat een doe-het-zelver ook de boel droog houdt maak je een instructiefilmpje. Daarmee kan zelfs iemand met twee linkerhanden die nieuwe kraan in de badkamer monteren.

Hoe blijft een auto goed op de weg? Hoe (de)monteer je deuren of een motorkap? Bij deze cursus leer je het. Je krijgt na deze cursus niet meteen een baan aangeboden als monteur bij Max Verstappen, maar het zou zo maar de eerste stap op die weg kunnen zijn.

In deze cursus leer je de werking van de vering, remmen en banden van voertuigen. Ook leer je hoe je een deur of motorkap netjes monteert. En dat is geen simpel klusje. Er kunnen namelijk heel veel kleine onderdelen kapot of versleten zijn waardoor iets niet werkt. Daar kom je bij deze cursus dus achter. Ook leer je alles over het verkopen van onderdelen en hoe je dat kunt presenteren of promoten voor een groep mensen. Van een blauwe overall naar een net pak dus! Jou staat alles!

Smaak is persoonlijk. Maar is jouw smaak zo goed dat anderen er iets aan zouden kunnen hebben? Heb je misschien het talent om ruimtes mooi, handig en prettig te maken? Zou je graag een woning willen inrichten? Hou je ervan om mooie dingen te maken? Kies dan voor deze veelzijdige cursus.

Een meubel kan prachtig zijn, maar past het ook in de ruimte die je moet inrichten? Of kun je beter zelf iets maken zodat het helemaal klopt? Je gaat hier niet alleen een interieur ontwerpen, maar ook interieurelementen maken. Ook leer je decoreren en presenteren. Daarnaast leer je een tekst en logo opmaken in een softwareprogramma. Het opmaken van een digitaal bestand, dit printen en monteren horen bij de lessen van deze cursus. Dit is letterlijk MOOI werk!