Zorglab

Cursussen in het zorglab

Het Zorglab is zowel gericht op het verzorgen en begeleiden van mensen als op uiterlijke verzorging en ondersteunende diensten.

Cursussen in het Zorglab
Het Zorglab is zowel gericht op het verzorgen en begeleiden van mensen als op uiterlijke verzorging en ondersteunende diensten. Voor leerlingen die:

  • Met mensen willen werken.
  • Mensen willen verzorgen in de meest brede zin van het woord.
  • Openstaan voor andere mensen.
  • Willen werken in teamverband.
  • Zorgzaam zijn, oog hebben voor anderen.

De onderstaande cursussen worden aangeboden:

Iemand verslikt zich, er is een klasgenoot gevallen in de aula of een klant valt tijdens jouw stage flauw. Als jij kiest voor de cursus EHBO, dan leer je hoe je moet handelen tijdens deze ongevallen. Jullie gaan aan de slag met de theorie, maar leren ook een verbandje aanleggen, oefenen op een reanimatiepop en leggen iemand in de stabiele zijligging. Jouw leer- en leefplek wordt zo weer een beetje veiliger.

Je werkt ondertussen ook aan PM1 ‘organiseren van een activiteit’. Je gaat een EHBO workshop organiseren en geven.  Je legt contact met de opdrachtgever, je maakt een plan van aanpak, stelt een begroting op en maakt een draaiboek. Uiteindelijk ga je jouw EHBO kennis overdragen op anderen.

Het zorgen voor mensen en het omgaan met ouderen zie jij wel zitten. Jij gaat leren hoe je met ouderen om moet gaan, EHBO handelingen die je toe kan passen als er een ongeluk gebeurt en welke zorgtechnieken helemaal hot zijn. Denk maar aan een robot die een kopje koffie voor je inschenkt, je kent die robot toch wel? Maar je leert nog meer…. Welke ziektes kan krijgen als je ouder wordt en als thuis wonen niet meer gaat waar de ouderen dan kunnen gaan wonen. Niet alleen alles rondom de zorg voor ouderen mensen ga je leren. Ook weet jij strak hoe je met een digitale poster of filmpjes belangrijke thema’s zoals privacy of tiltechnieken onder de aandacht brengt. Maar hoe maak je nou zo’n digitale poster of hoe monteer je nou zo’n filmpje? Geen zorgen hierop krijg jij antwoord tijdens je lessen. Tenslotte leer jij ook hoe een website in elkaar zit en ga jij met al je creatieve ideeen aan de slag om er zelf een te maken.

Vind je het leuk om bezig te zijn met alles rondom schoonheid? Kies dan voor deze cursus. Je maakt kennis met hand-, haar- en gezichtsbehandelingen en oefent in een schoonheids- of kapsalon. Ook leer je meer over het verzorgen van haar en over hoe je een dag- en feestmake-up aanbrengt. Tijdens de les ontvang je klanten en zorg je voor een kopje koffie of thee. Na de behandeling reken je af en maak je de werkplek schoon. Na deze cursus kun jij een heerlijke manicurebehandeling geven en weet je alles over verschillende gezichtsmaskertjes.

In deze cursus draait het om haarverzorging: afspraken maken, klanten ontvangen, luisteren naar de wensen van de klant en de klant adviseren. Je leert ook goed te kijken naar het haar en een haardiagnose te maken. Verder geef je wasbeurten, breng je verzorgende producten aan en geef je een fijne hoofdmassage. Je werkt met een krultang of stijltang en maakt vlechten. Tot slot geef je de klant een verzorgingsadvies mee voor thuis, reken je de behandeling af en neem je afscheid van de klant. Je leert ook het een en ander over problemen met haar- of hoofdhuid die voor kunnen komen. Een probleem is kaal worden door een ziekte, ook bij kinderen. Gelukkig bestaat er stichting haarwensen en voor deze stichting ga je activiteiten organiseren om geld op te halen. De stichting schenkt namelijk kosteloos haarwerken aan kinderen die geen haar meer hebben. Het onderwerp haren ga je inzetten om geld in te zamelen voor haren. Vlechten tegen betaling, haren stijlen etc. Voor deze actie moet je veel organiseren en plannen. Denk aan het bepalen van het budget, mensen inzetten, voorzieningen en materialen regelen etc. Dit alles in een draaiboek zetten en natuurlijk de activiteit uiteindelijk uitvoeren. Hoeveel geld haal jij op voor deze stichting?

Lijkt het je leuk om te werken met kinderen of jongeren en wil je hier meer over weten? Dan is deze cursus iets voor jou. Je leert van de ontwikkeling van een kind tot aan het uitvoeren van een activiteit voor kind en jongeren. Deze activiteiten kunnen in de praktijk, bij een buurthuis of gastoudergezin worden uitgevoerd. Na elke activiteit maak je een rapportage. Je gaat tijdens deze cursus aan de slag met theorie, maar ook heel praktijkgericht. Alles komt aan bod. Je werkt tegelijkertijd aan profielmodule 4, een multimediale productie maken. Je gaat tijdens de cursus een film maken over een informatieavond voor ouders over opvoeden. Denk aan het schrijven van een script tot het opnemen van de film en monteren. Niet alleen ga je filmen, maar ook leer je alle ins en outs rondom het maken van een website. De website ga je zelf ontwerpen en bouwen. Als de website klaar is presenteer je deze aan de opdrachtgever.

Kies de cursus als je veiligheid belangrijk vindt en graag op een actieve manier met mensen wil werken. Fysieke vaardigheden zijn belangrijk, dus je gaat veel sporten. Denk aan een stormbaan en militaire training. Ook doe je politietest-oefeningen en mogelijk reddend zwemmen. Je gaat praktisch oefenen met verschillende situaties en je leert onder andere surveilleren, incidenten rapporteren, risicovolle situaties voorkomen en regelend optreden als toezichthouder. We bespreken de communicatiemiddelen, welke beroepen er zijn en je ervaart hoe belangrijk samenwerken is. Je moet altijd op je team kunnen vertrouwen en goed om kunnen gaan met hiërarchie zodat je zonder tegenspraak bevelen kunt opvolgen.